Miód słonecznikowy – dlaczego warto go spożywać?

miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy to produkt cieszący się dużą popularnością w całej Europie. Pozyskiwany z nektaru kwiatowego stanowi cenne źródło energii. Jego prozdrowotne właściwości są znane od tysięcy lat. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać miód słonecznikowy.

Miód słonecznikowy – charakterystyka

miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, którego wynikają z jego bogatego składu. O jego pozytywny wpływie na ludzki organizm pisali starożytni pisarze tacy jak: Homer i Hipokrates, zwany ojcem medycyny. Omawiany miód jest bogaty w witaminy A, B,C i PP. Zawiera dużo glukozy i fruktozy przy minimalnej ilości sacharozy. Ponadto w jego skład wchodzą cenne enzymy, biopierwiastki, flawonoidy i związki fenolowe. Może stanowić dodatek do herbaty, mleka, musli lub słodki składnik pysznych wypieków. Wiele osób wykorzystuje go w celu dosłodzenia jogurtu al

Właściwości miodu słonecznikowego

Tak bogaty skład miodu słonecznikowego ma przełożenie na szereg wykazywanych przez niego prozdrowotnych właściwości. Co ważne, jest to produkt bezpieczny dla cukrzyków, kobiet w ciąży i dzieci. Regularnie spożywany miód słonecznikowy przynosi następujące korzyści:

  • wzmacnianie układu odpornościowego, przeciwdziałanie przeziębieniu i grypie,
  • wspomaganie pracy układy trawiennego, przeciwdziałanie zaparciom i biegunkom,
  • zapobieganie chorobom układu krążenia i serca,
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie,
  • obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie miażdżycy,
  • wspomaganie leczenia niedokrwistości,
  • wzmacnianie wątroby i układu moczowego,
  • usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.

 

Comments are closed.