Miód słonecznikowy – dlaczego warto go spożywać?

Miód słonecznikowy to produkt cieszący się dużą popularnością w całej Europie. Pozyskiwany z nektaru kwiatowego stanowi cenne źródło energii. Jego prozdrowotne właściwości są znane od tysięcy lat. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać miód słonecznikowy.
Miód słonecznikowy – charakterystyka
Miód słonecznikowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, którego wynikają z jego bogatego składu. O jego pozytywny wpływie na ludzki organizm pisali starożytni pisarze tacy jak: Homer i Hipokrates, zwany ojcem medycyny. Omawiany miód jest bogaty w witaminy A, B,C i PP. Zawiera dużo glukozy i fruktozy przy minimalnej ilości sacharozy. Ponadto w jego skład wchodzą cenne enzymy, biopierwiastki, flawonoidy i związki fenolowe. Może stanowić dodatek do herbaty, mleka, musli lub słodki składnik pysznych wypieków. Wiele osób wykorzystuje go w celu dosłodzenia jogurtu al
Właściwości miodu słonecznikowego
Tak bogaty skład miodu słonecznikowego ma przełożenie na szereg wykazywanych przez niego prozdrowotnych właściwości. Co ważne, jest to produkt bezpieczny dla cukrzyków, kobiet w ciąży i dzieci. Regularnie spożywany miód słonecznikowy przynosi następujące korzyści:
- wzmacnianie układu odpornościowego, przeciwdziałanie przeziębieniu i grypie,
- wspomaganie pracy układy trawiennego, przeciwdziałanie zaparciom i biegunkom,
- zapobieganie chorobom układu krążenia i serca,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie,
- obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie miażdżycy,
- wspomaganie leczenia niedokrwistości,
- wzmacnianie wątroby i układu moczowego,
- usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.