Czym jest melasa trzcinowa?

Melasa trzcinowa coraz częściej stosowana jest w kuchni. Można ją wykorzystać surową lub po obróbce termicznej. Stanowi świetną alternatywę dla cukru, wzbogacając smak deserów i innych potraw. Cechuje się słodkim, lekko karmelowym smakiem oraz uniwersalnym zastosowaniem. Nie zwiększa apetytu na cukier, ale jest świetnym źródłem minerałów i witamin, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W celach oczyszczających można ją spożywać na czczo, mieszając jedną łyżeczkę melasy, szklanki wody oraz soku z cytryny.
Melasa trzcinowa – źródło mikroelementów
Melasa trzcinowa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin i pierwiastków, w tym takich jak:
- żelazo,
- wapń,
- potas,
- mangan,
- witamina B6,
- niacyna,
- tiamina,
- kwas pantotenowy.
Ponadto melasa jest źródłem chromu, fosforu, selenu, miedzi, cynku, kwasu foliowego i sodu.
Melasa trzcinowa – zastosowanie
Melasa trzcinowa jest świetną alternatywą dla cukru, dlatego często zastępuje go w diecie osób, które dbają o sylwetkę lub pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż tradycyjny cukier biały i miód. Cechuje ją również niższy indeks glikemiczny (55), dzięki czemu po jej spożyciu nie powstają nagłe skoki glukozy we krwi. Jednocześnie przeciwdziała wzmożonej produkcji insuliny. W związku z tym jest zdrowym i smacznym zamiennikiem cukru, który dostępny jest w wielu sklepach. Melasa trzcinowa może służyć jako dodatek do różnego rodzaju deserów i słodkich potraw, a także jako słodzik do herbaty, kawy i innych napojów. Taka zamiana może przyczynić się do poprawy zdrowia i sylwetki.