Zdrowy lunchbox

Od kilku lat zapanowała moda na lunchboxy. Moda na nie przyszła z Japonii, gdzie przygotowywanie drugiego śniadania podniesione jest do rangi prawdziwej sztuki. W krajach Azjatyckich, nie bierze się do szkoły, czy pracy kanapek. Przygotowuje się pełnowartościowe posiłki, które mają być pyszne i zdrowe. Posiłki te, nazywane są bento.

Makaron z warzywami

Ważne jest żeby posiłek przygotowany w ramach lunchu na wynos, był smaczny bez podgrzewania. W pracy, czasami można skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Na szkolnej przerwie – nie ma takiej opcji. Posiłek powinien, więc być zjadliwy na zimno. Dobrą propozycją są makarony z dodatkiem warzyw. Można pokroić je w cienkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Najlepsza będzie marchew, cukinia, cebula i papryka. Oczywiście, można dodać swoje ulubione warzywa. Ważne jednak, by do przygotowania dania nie używać zbyt wiele tłuszczu, który na zimno, mógłby zrobić się nieapetyczny.

Placki

Na zimno można zjeść też placki warzywne. To zdrowe i sycące danie. Dobrym przykładem są placki z cukinii jak te prezentowane na mniammniam.com. Przygotowuje się je szybko, więc można zrobić je od zera, nawet przed porannym wyjściem z domu. Do placków z cukinii, warto zrobić sos lub surówkę. Razem stworzy to bogaty posiłek, który da sporo energii na resztę dnia.

Placki, robi się ze startych warzyw z dodatkiem jajka, mąki i przypraw. Konsystencja otrzymanego ciasta powinna być dość gęsta. Warto, usmażyć próbny placek żeby zobaczyć, czy masa się dobrze wypieka. Jeżeli placki się rozpadają to można trochę modyfikować jej skład – dodać trochę więcej mąki lub jajka. Nie należy sztywno trzymać się przepisu. Gotowanie opiera się na wyobraźni. Przygotowując bento, liczy się też wygląd dania. Gotowe placki, można ułożyć w pudełku, a obok nich przygotować ozdobne dodatki. Mogą to być ogórki, rzodkiewki lub pomidorki koktajlowe pocięte nożem z ząbkami, listki bazylii albo warzywa pokrojone przy użyciu specjalnych temperówek. Dzięki nim, danie wygląda bogato i ciekawie. Aż chce się je zjeść!

Comments are closed.