Przepis na pyszną zupę gulaszową

Tradycyjna kuchnia węgierska, skąd wywodzi się zupa gulaszowa jest smaczna, zdrowa i przede wszystkim kolorowa oraz pikantna. Podstawowy przepis na zupę gulaszową jest często urozmaicany i doprawiany pikantną papryką w proszku dla pokreślenia walorów smakowych zupy gulaszowej. Poniżej znajduje się szczegółowo opisany przepis na zupę gulaszową, który warto raz na jakiś czas wykonać i zasmakować kolorowych pyszności.

Składniki na zupę gulaszową na 4-5 porcji:

   – 1 cebula średniej wielkości,

   – 1 – 2 ząbki czosnku,

   – 2 łyżki masła,

   – 500 g łopatki wieprzowej lub pręgo wołowej,

   – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

   – 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,

   – 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,

   – 1/2 szklanki białego wina,

   – 3 i 1/2 szklanki bulionu,

   – sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku,

   – 1 czerwona papryka,

   – 1 żółta papryka,

   – 3 ziemniaki,

   – 700 g pomidorów z puszki lub 500 ml przecieru pomidorowego np. domowej roboty,  

   – 1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

   – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

zdjęcie zupy gulaszowej

Przygotowanie pysznej zupy gulaszowej węgierskiej:

W garnku średniej wielkości, z grubym dnem należy poddusić na maśle drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie należy dodać mięso pokrojone w kostkę o boku około 1,5-2 cm i obsmażyć wszystko z każdej strony.

Do gotującego się mięsa, należy dodać paprykę w proszku oraz tymianek i całość chwilę podsmażyć. Dodać wino i pogotować przez około 1-2 minuty i następnie dolać gorącego bulionu oraz zagotować.

Paprykę należy dokładnie umyć, obrać ze skórki np. poprzez sparzenie, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Dodać należy także ziemniaki, pokrojone w kostkę o średniej wielkości. Chwilę poddusić i dorzucić pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. W trakcie gotowania należy doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez jeszcze około 1 godzinę, aby mięso było miękkie.

Podawać zupę gulaszową posypane natką pietruszki, która niesamowicie wzbogaca smak zupy gulaszowej.

Tutaj znajdziesz inny przepis na zupę gulaszową: https://www.mniammniam.com/zupa-gulaszowa-przepis, który warto zapisać i przyrządzić od czasu do czasu, tym bardziej że jest to danie zdrowe, sycące i pożywne.

Comments are closed.