Czym jest i do czego jest stosowany lukier królewski?

Lukier królewski jest specjalnym rodzajem lukru, który jest przygotowywany z cukru pudru oraz ubitych białek jaj. Oprócz tego dodaje się również sok z cytryny. Służy do dekorowania tortów i ciast lub też ozdób, przybierających formę jadalnych kwiatków, figurek itp.

LUKIER KRÓLEWSKI – SKĄD TAKA NAZWA?

Nazwa omawianego lukru wzięła się z języka angielskiego, dosłownie brzmiała „Royal Icing”. Słowo królewski zostało użyte, dlatego że tego typu lukrem dekorowano torty weselne królewskiej rodziny. Po raz pierwszy ta nazwa została użyta przez Elizabeth Raffald w jej książce kucharskiej z 1769 roku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I RODZAJE LUKRU KRÓLEWSKIEGO

lukier Wilton dostępny w sprzedażyZatem królewski lukier wykonuje się ze świeżych białek, zaś cukier do niego użyty powinien być bardzo dobrej jakości i musi być bardzo drobni zmielony. Lukier może być zabarwiany przy pomocy spożywczych barwników, tak dobranych by nie rozrzedzały jego konsystencji. Gęstość lukru reguluje się sokiem z cytryny lub cukrem pudrem. Generalnie można wyróżnić cztery typy lukru królewskiego:

  1. Rzadki – o konsystencji miodu, który służy do wypełniania ciastek jako tło do dalszej dekoracji. Używa się go do zalewania na płasko elementów większych, po wyschnięciu tworzących dekoracje trójwymiarowe lub też odręcznie wykonywane napisy na tortach.
  2. Średni – posiadający konsystencję luźnego kremu. Używa się go do dekoracji przez końcówki cukiernicze.
  3. Średni zagęszczony – o konsystencji stałej. Wzory dzięki niemu uzyskane są o wiele dokładniejsze niż rzadkiego lukru. Wykonuje się z niego np. stojące figurki na tort.
  4. Lukier gęsty – posiadający konsystencję pasty. Wykorzystywany do tworzenia dużych form, kwiatów jadalnych bądź też stojących dekoracji ażurowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *