Do czego można wykorzystywać jabłka?

Jabłka to niezwykle uniwersalne owoce. Mają bardzo dużo zastosowań. W związku z tym są najczęściej i najchętniej kupowanymi owocami w Polsce. Do czego można je wykorzystywać?

Soki i kompoty

Jabłka są idealne do przygotowywania napojów. Można przygotowywać z nich zdrowe i smaczne kompoty. Wystarczy owoce dobrze umyć i ugotować we wodzie. Kompot można dosłodzić do smaku, ale w zależności od gatunku jabłek – może okazać się to niepotrzebne. Ciekawą propozycją są bardzo modne soki tłoczone. Produkuje się je przy pomocy wyciskarek wolnoobrotowych. Powstałe w ten sposób soki są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin. Jabłka nadają się do tego, by łączyć je z warzywami, np. marchwią.

Wypieki

Każdy zna przynajmniej kilka ciast z wykorzystaniem jabłek. Tym bardziej, że szarlotka niejedno ma imię. Pod tym pojęciem kryje się wiele różnych wypieków, które zawsze mają jeden wspólny mianownik – jabłka. Najczęściej spotyka się taką jak w mniammniam – tradycyjną szarlotkę na kruchym spodzie. Jej wierzch przyozdabia się lukrem, cukrem pudrem lub płatkami migdałów. Wszystko, zależy od fantazji cukiernika. Popularne są też ciasta, w których warstwa jabłek przykryta jest bezą lub masą budyniową. Zazwyczaj, jabłka doprawiane są cynamonem i gałką muszkatołową. Warto też pamiętać o hicie sprzed kilkunastu lat. Był nim jabłecznik podawany na ciepło w towarzystwie lodów śmietankowych i bitej śmietany. Często też całość ozdabia się sosem malinowym lub truskawkowym. Dzięki temu klasyczny deser staje się daniem eleganckim i niebanalnym. Śmiało można podać go na proszonej kolacji lub w restauracji.

Dżemy

Jabłka są idealne do produkcji dżemów. Konfitury i dżemy z tych owoców to doskonały sposób na zatrzymanie ich smaku i podkreślenie ich walorów. Dżemy te nadają się do kanapek, rogalików, ciastek z ciasta francuskiego, kieszonek z ciasta filo, a nawet jako dodatek do mięsa (np. kaczki lub indyka). W zależności od użytego gatunku, dżem jabłkowy może być słodki lub kwaskowaty. Ten drugi tym nadaje się do wytrawnych potraw.

Comments are closed.