Zdrowe i beztłuszczowe jedzenie
Obecnie panuje moda na zdrowe, beztłuszczowe oraz naturalne jedzenie. Tłuste i smażone na tłuszczu już dawno odeszły do lamusa. Niskokaloryczne i naturalne jedzenie jest nie tylko „trendy”, ale także zdrowe! Właśnie takie potrawy można uzyskać piekąc je za pomocą specjalnych naczyń.
Właściwości garnków rzymskich, czyli co i jak?
Garnek rzymski pozwala na przygotowanie różnego rodzaju mięsa, warzyw, chleba i wielu innych potraw spożywczych. Dzięki jego specjalnym właściwościom możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej. Pieczenie następuje w niskich temperaturach, dzięki czemu dania zachowują substancje odżywcze oraz witaminy. Nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, co sprawia, że potrawy są niskokaloryczne. Odpowiednio przyrządzone dania duszą się we własnym sosie. Mięsa są niesamowicie miękkie, kruche i soczyste, a warzywa zachowują swój naturalny kolor.
Na czym polega fenomen naczyń glinianych wykorzystywanych do pieczenia potraw?
Oryginalny garnek rzymski jest naturalnie wypalany z cegły. Posiada on w swojej strukturze pory. Przed przygotowanie potrawy garnek należy moczyć w wodzie przez około 20 minut. Pory w tym czasie nasiąkają wodą, która zostaje oddawana w postaci pary wodnej po podgrzewaniu w piekarniku. Para ta wnika wgłąb potrawy, co czyni jej smak niepowtarzalnym, aromatycznym i po prostu pysznym. Nic się nie przypala, a piekarnik pozostaje czysty. Potrawę w garnku można przygotować w piekarniku gazowym, elektrycznym lub mikrofalówce. Nie należy podgrzewać go na płytach grzewczych czy wolnym ogniu. Należy przechowywać w pomieszczeniu z dostępem do świeżego powietrza z odkrytą pokrywką.