Wyposażenie gastronomii – kluczowe produkty stosowane w chłodnictwie i ocieplaniu

Wyposażenie gastronomii jest niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni lub firmie cateringowej. Obejmuje ono wszystkie narzędzia, urządzenia i przybory potrzebne do przygotowywania potraw w warunkach komercyjnych. Od piekarników i mikrofalówek po blendery, miksery i sokowirówki – ważne jest, byś miał wszystko pod ręką, by Twoi kucharze mogli dostarczać pyszne posiłki za każdym razem, gdy będą gotować. W tym artykule przedstawimy przegląd najczęściej używanych obecnie rodzajów sprzętu gastronomicznego.

Obróbka termiczna w gastronomii – pierwsza, kluczowa część wyposażenia

wyposażenie gastronomii

Obróbka termiczna to metoda stosowana w przemyśle gastronomicznym, która polega na wykorzystaniu ciepła do gotowania i konserwowania żywności. Proces ten jest znany od czasów starożytnych, kiedy to ludzie używali ognia lub gorących kamieni do przygotowywania posiłków. Jest to niezwykle ważna technika, ponieważ pomaga zwiększyć bezpieczeństwo żywności, niszcząc bakterie i inne mikroorganizmy, które mogą znajdować się na surowych składnikach, co znacznie zmniejsza szanse na skażenie lub zachorowanie w wyniku spożycia skażonych produktów. Obróbka termiczna poprawia także profil smakowy poprzez reakcje Maillarda (brązowienie), w których cukry reagują z białkami w wysokiej temperaturze, tworząc nowe cząsteczki smakowe. Sprzęt, który przydaje się w tym celu

Chłodzenie w gastronomii – druga, najważniejsza część wyposażenia

Podgrzewanie produktów mamy już za sobą. Potrzebne jest coś, aby je schłodzić i móc przechowywać je przez dłuższy czas. Chłodzenie jest kluczowym czynnikiem w każdym biznesie gastronomicznym, bo umożliwia bezpieczne przechowywanie żywności przez dłuższy czas. Pomaga zapobiegać psuciu się żywności, spowalniając rozwój bakterii, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. I tak najpopularniejszym produktem są lodówki o różnych specyfikacjach dostosowanych do różnych rodzajów przechowywanych produktów, takich jak produkty spożywcze, nabiał, mięso itp. Zamrażarki są niezbędne do przechowywania mrożonych produktów, takich jak lody czy gotowe posiłki, które wymagają długotrwałego przechowywania w niższych temperaturach.

Comments are closed.