Sos teriyaki – jak smakuje i z jakimi daniami można go jeść?

Sos teriyaki stał się niezwykle popularny na przestrzeni ostatnich lat. W swoich potrawach wykorzystuje go wiele lokali z potrawami orientalnymi, gości również w ofercie sieci lokali gastronomicznych, nawet takich jak KFC czy McDonald’s. Co sprawia, że sos ten cieszy się tak dużą popularnością i z jakimi daniami można go podawać?

Oryginalny smak sosu teriyaki

Sos ten ma niezwykle oryginalny, charakterystyczny smak, dzięki któremu zyskał sobie na przestrzeni lat wielu miłośników. W niezwykle ciekawy sposób łączy on ze sobą smak słodki i słony, jako że wykonuje się go z sosu sojowego, słodzonego miodem z dodatkiem różnorodnych przypraw azjatyckich. Ze względu na to sos teriyaki można spróbować i wykonać samodzielnie lub kupić gotowy w sklepach z żywnością orientalną, choć stopniowo zwiększa się jego dostępność również w Polsce, przez co można znaleźć go również w supermarketach, obok charakterystycznego sosu sojowego. Warto eksperymentować i sięgać po różne sosy czy też próbować przygotować je samodzielnie, tak aby znaleźć ten, który będzie cechował się najbardziej orientalnym smakiem.

Do jakich potraw można wykorzystać sos teriyaki?

W krajach azjatyckich sos ten wykorzystuje się najczęściej jako marynatę do ryb i mięs, która sprawia, że po upieczeniu błyszczą one w charakterystyczny sposób. Sama nazwa „teriyaki” odnosi się zresztą do japońskiego czasownika „błyszczeć”. Poza Japonią sos ten wykorzystuje się przede wszystkim do grillowanych i pieczonych mięs, jako że jego smak w doskonały sposób się z nimi komponuje. Oprócz tego sos ten może skutecznie zastąpić sos sojowy dla miłośników sushi z nieco mniej klasycznymi dodatkami. Miłośnicy sosu teriyaki nie ograniczają się jednak wyłącznie do mięs i przysmaków orientalnych – można go swobodnie dodawać do sałatek i innych dań, ze względu na jego unikalny smak.