Wanilia – idealny dodatek do deserów
Wanilia jest niezastąpioną przyprawą podczas przygotowywania deserów. Ma bardzo charakterystyczny, bogaty aromat, który wzbogaca kremy, sosy i lody. W sklepach możemy ją kupić w postaci całych lasek, ekstraktu czy cukru z wanilią. Uważajmy na podróbki, bardzo często w sklepach możemy natknąć się na cukier wanilinowy. Posiada on chemicznie wytwarzaną wanilinę, która w naturalnej wanilii odpowiada za smak i zapach.
Jak wybrać dobrej jakości laskę wanilii?
Świeża wanilia powinna być miękka i bardzo aromatyczna. Strąki powinny być błyszczące i sprężyste. Jeśli opakowanie jest szczelne, zapach nie powinien wydobywać się z opakowania. Laska wanilii nie należy do najtańszych, jednak jest ona bardzo wydajna, jedno opakowanie wystarcza na kilka, pięknie pachnących deserów.
Jak przechowywać wanilię?
Laski wanilii powinno trzymać się w szczelnym pojemniku, najlepiej zapakowane próżniowo, to zapobiegnie wysychaniu i wietrzeniu tej aromatycznej przyprawy.
Nie należy kupować wanilii na zapas gdyż szybko wysycha. Jeśli strąk jest już bardzo suchy, można w całości zmiksować go na proszek. Użyjmy wtedy większego kawałka, gdyż nie jest on już tak aromatyczny jak świeży.
Można także spróbować odświeżyć wysuszoną laskę, wystarczy ją zblanszować, lub zawinąć w wilgotny papier i włożyć na kilka sekund do mikrofalówki.
Jak wydobyć ziarenka ze środka wanilii?
Aby wyjąć ziarenka ze strąka, należy rozciąć go ostrym nożem wzdłuż, a następnie wyskrobać zawartość. Ziarenka możemy już dodawać do przygotowywanych deserów.
Prawdziwa laska wanilii ma bardzo intensywny zapach, a w zależności od pochodzenia może mieć też różny aromat. Jest niezastąpiona w kuchni. Pamiętajmy aby wybierać tylko mięsiste, świeże strąki i by wystrzegać się tańszych podróbek. Nie ma nic lepszego jak zapach świeżo upieczonego waniliowego ciasta.