Różne możliwości profesjonalnych patelni

zestaw-4-patelnie-aluminiowe

Wyposażenie domowej kuchni, nawet najbardziej różnorodne, często nie dorównuje nawet rozwiązaniom dostępnym w profesjonalnych placówkach gastronomicznych. W miejscach takich nie brakuje np. zwykłych patelni, ale poza nimi używa się też dużo bardziej zaawansowanych produktów, które zwiększają jakość i wydajność przygotowywania potraw. Przykładem może być elektryczna patelnia gastronomiczna.

Różnice pomiędzy poszczególnymi modelami patelni

zestaw-4-patelnie-aluminiowe

Wykorzystywane w gastronomii profesjonalne patelnie charakteryzuje dużo większa wydajność. Wspomniany model jest zasilany elektrycznością i wizualnie nie przypomina patelni, którą normalnie ustawia się na palniku. W sprzedaży dostępne są zarówno rozwiązania, które mają własne nóżki i sporą przestrzeń do smażenia, gdzie można wkładać potrawy w określony sposób. Te są największe – znakomicie przyspieszają przyrządzanie dań we wszystkich dużych punktach gastronomicznych. Punkty te wyposaża się też w wybór mniejszych profesjonalnych patelni, które są mniej więcej podobne do zwykłych, ale funkcjonują jako samodzielne urządzenia na prąd.

Profesjonalna patelnia w domu?

W większości domowych kuchni nie ma potrzeby inwestowania w duże rodzaje patelni gastronomicznych ani smażalniki. Owszem, urządzenia tego typu mogłyby znacznie przyspieszyć jakąkolwiek pracę związaną ze smażeniem lub duszeniem, ale wydajność jest zbyt wysoka dla przeciętnego gospodarstwa. Do tego patelnie elektryczne są bardzo kosztowne, jeśli chodzi o eksploatację i użytkowane na co dzień generowałyby wysokie rachunki za energię. Korzystając ze zwykłej patelni, można spokojnie przygotować każdą potrawę. Rozwiązaniem do domowej kuchni, które może przyspieszyć prace związane ze smażeniem, jest po prostu zakup większego modelu – na takim zmieszczą się m.in. kotlety dla całej rodziny.

Comments are closed.