W alternatywie tradycyjnej diety

Dieta tradycyjna, zależnie do regionu, oznacza zwykle zupełnie różne dania, które jednak możemy bez większych problemów przygotować na bazie lokalnych produktów. Czasem jednak taka tradycyjna dieta z różnych powodów nie jest dla nas dobra, choćby z uwagi na nieprawidłowe proporcje składników odżywczych, rozmaite nietolerancje, alergie pokarmowe czy po prostu inne ulubione smaki.

Na szczęście w dzisiejszych czasach nie stanowi to większego problemu, bo w sprzedaży znajdziemy sporo rozmaitych produktów zastępujących te najbardziej klasyczne, nawet mleko. Zazwyczaj są to zamienniki roślinne w przypadku produktów odzwierzęcych, często jednak chodzi o zastąpienie jednego smaku drugim czy wyeliminowanie konkretnych składników odżywczych z diety.

Dieta wegetariańska

Podstawowym zastosowaniem wszystkich produktów roślinnych, zwłaszcza bazujących na soi, są oczywiście dieta wegetariańska oraz wegańska. W obu przypadkach możemy je stosować zarówno jako dodatek do posiłków, jak również w formie czystej, np. do przyrządzania wegetariańskich wersji znanych mięsnych potraw, takich jak choćby kotlety czy inne dania.

Nie tylko suche

Warto jednak wiedzieć, że produkty sojowe to nie tylko produkty suche i sypkie. To także wszelkie napoje, które imitują mleko, a dodatkowo sprawdzają się nie tylko w przypadku wegan. Mleko sojowe jest bowiem doskonałą alternatywą dla osób, które nie trawią laktozy i nie mogą spożywać klasycznego mleka zwierzęcego – może służyć do picia, ale również przyrządzania deserów.

Comments are closed.