Tortownica – jaką wybrać?

upieczony kolorowy tort

Pieczenie domowych ciast i tortów jest dla wielu osób ogromną przyjemnością. Jeśli wybierzemy odpowiednie produkty i akcesoria potrzebne do tej pracy możemy mieć pewność, że efekt końcowy w postaci pięknie wyrośniętego, pulchnego i smacznego ciasta będzie w pełni zadowalający.

Dobra tortownica jest niezbędna

Aby ciasto dobrze wyrosło, nie przywarło do ścianek, zachowało ładny regularny kształt i co najważniejsze bez problemu dało się wyjąć, bardzo ważna jest odpowiednio dobrana tortownica. Możemy wybrać spośród najróżniejszych kształtów i materiałów, z których te naczynia są wykonane.

Jakie tortownice są dostępne w sprzedaży?

metalowa tortownica jest bardzo praktyczna

Tortownice, w których dno oraz odpinana obręcz są zrobione ze stali nierdzewnej gładkiej lub perforowanej, są najbardziej znane i popularne. Na rynku pojawiają się jednak o wiele lepsze i bardziej ułatwiające pieczenie ciast. Tortownica powlekana teflonem lub innym nieprzywierającym tworzywem, ze szklanym lub ceramicznym dnem, z silikonową obręczą, a także z przykrywką – wybór jest ogromny.

Wybór kształtu i wymiarów tortownicy

W zależności od tego czy pieczemy tort okrągły, czy ciasto prostokątne lub kwadratowe oraz od wielkości i wysokości wypieku, możemy wybrać spośród wielu propozycji oferowanych przez sklepy takie naczynie, jakie nam najbardziej odpowiada. Tortownice o wszystkich powyższych parametrach są szeroko dostępne. Zakup nie jest żadnym problemem, jedyne co nas może ograniczać to cena. Najtańsze akcesoria z reguły nie są najwyższej jakości, a te markowe czasem maja dosyć wysoką cenę, jednak należy rozważyć czy na nabycie takiego sprzętu jak dobra tortownica, którą kupujemy raz na kilka lat nie warto przeznaczyć większej kwoty, aby mieć pewność, że nasz praca przy pieczeniu zawsze skończy się sukcesem w postaci pięknie wyrośniętego, smacznego ciasta.

Comments are closed.