Pomidory w zalewie to idealny pomysł na przechowanie warzyw na zimę

pomidory w zalewie

Pomidory w zalewie to najlepszy sposób na to, by przechować warzywa na zimę. Idealnie sprawdzą się w środku zimy do zupy, czy sosów. Takie pomidory, które mamy w zalewie są także znakomitym zamiennikiem pomidorów, które kupujemy w sklepie.

Z czym można zalać pomidory?

Gdy chcemy mieć zalane pomidory w słoiku, to warto także dodać do nich różne składniki dzięki, którym zmieni się ich smak. Przez to, że dodamy różne składniki do pomidorów, to możemy użyć ich później do różnych produktów. Warto wiedzieć, z czym możemy łączyć pomidory w zalewie. Takie pomidory najlepiej jest łączyć z:

  • z czosnkiem i cebulą, 
  • solą kamienną, 
  • octem.

Kiedy łączymy pomidory z różnymi produktami, to możemy uzyskać także inny smak zalewy. Połączone pomidory z solą będą nieco ostre i słone, dzięki czemu można je dodać do na przykład dań mięsnych. Z czosnkiem i cebulą mogą służyć jako przekąska do kanapki. Gdy zaś połączymy pomidory z octem, to sam smak może być słodko kwaśny i można je wtedy dodać do makaronów.

pomidory w zalewie

Pomidory zalewać w całości, czy krojone? 

Pomidory można zalewać zarówno w całości, jak i pokrojone. Wszystko zależy od tego, jak chcemy je później spożywać. Warto też takie krojone pomidory obrać wcześniej ze skórki dzięki, czemu będziemy mogli od razu użyć ich do spożywania. Można również zdecydować się na całe pomidory, które znakomicie będą pasować do sosów z makaronem.

Pomidory w zalewie dobrze jest robić w lecie, gdy są dostępne pomidory, które rosną na naszej działce. Wtedy będziemy mieć pewność, że pomidory są zdrowe i niepryskane. Dzięki temu będziemy mieć zapas pomidorów, które możemy użyć o każdej porze roku.

Comments are closed.