Patelnie w gastronomii – co warto wiedzieć?

Kuchnia w lokalu gastronomicznym wydawać się może identyczna z domową. W końcu wykorzystywane są mniej więcej te same techniki gotowania, a także składniki i półprodukty. Oczywiście różne jest tempo pracy, a także jej organizacja, która nastawiona jest na czas i efektywność, czyli sprawy nieodgrywające tak wielkiego znaczenia w domu. Co jednak również ważne, dużą różnicą jest także to, jakie w gastronomii wykorzystywane są patelnie.

Dlaczego patelnia gastronomiczna jest tak ważna?

Każda kuchnia musi być wyposażona w szereg urządzeń i akcesoriów, które umożliwią kucharzom wygodną i efektywną pracę. Trudno sobie wyobrazić możliwość przygotowywania jedzenia w kuchni restauracyjnej bez dużej lodówki, efektywnej zmywarki czy wreszcie doskonale dobranej patelni.

Z racji tego, że patelnia jako właściwie jedyne dostępne na rynku naczynie kuchenne umożliwia wygodne i bezpieczne smażenie potraw, stanowi podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wiedzieć trzeba, że każda kuchnia powinna być wyposażona nie w jedną, lecz kilka patelni, które powinny się znacznie od siebie różnić. Jak zatem powinno się dobierać patelnie gastronomiczne?

Jakie są rodzaje patelni?

Od czego powinno się w takim razie zacząć analizę patelni gastronomicznych? Jak się okazuje, najlepiej od podstaw, ponieważ sporo osób nie wie, jakie mogą być jej rodzaje.

Każdy z nas doskonale wie, jak wygląda przeciętna patelnia — jest to najczęściej okrągłe, płaskie naczynie z rączką, które wykorzystywane jest do smażenia. Rzecz jasna w zależności od przeznaczenia może się różnić detalami — patelnia grillowa jest zwykle płaska z grubym dnem i boczkami, a także charakterystycznymi wyżłobieniami na dnie, podczas gdy patelnia do ryb jest bardzo niska i całkowicie płaska. Co więcej, różne bywają także tworzywa, z których patelnia została wykonana. W zależności od tego, czy ma się do czynienia z patelnią żeliwną, czy ceramiczną, inna może być jej wytrzymałość, maksymalna temperatura nagrzania czy szybkość wytracania ciepła.

Co jednak bardzo ważne, na rynku dostępne są nie tylko takie proste ręczne patelnie, lecz również specjalne urządzenia elektryczne, które nazywane są płytami gastronomicznymi. Są to dużych rozmiarów blaty, których cała powierzchnia nagrzewa się dzięki zasilaniu elektrycznemu. Patelnia ta może być wykorzystana do smażenia dużych porcji jedzenia i sprawdza się genialnie np. w barach serwujących burgery. Co ciekawe, takie patelnie posiadają szereg bardzo zaawansowanych funkcji m.in. możliwość precyzyjnego ustawienia żądanej temperatury oraz oczywiście szereg zabezpieczeń przed uszkodzeniem i pożarem.

Jak wybrać patelnie do lokalu gastronomicznego?

Jak doskonale widać po powyższym opisie, na rynku dostępne są różne wersje patelni dla gastronomii, które mogą się diametralnie od siebie różnić. Nic więc dziwnego, że sporo osób ma duży problem z poprawnym wybraniem odpowiedniego dla siebie narzędzia pracy. Tak naprawdę należy podczas dokonywania wyboru skupić się na tym, czego się potrzebuje i do jakich zadań będzie się patelnie wykorzystywało. Na tej podstawie uda się wybrać idealną jej wersję.

Comments are closed.