Patelnia typu wok. Jak wybrać najlepszą?

Kuchnia chińska, tajska, laotańska, kambodżańska… Co je łączy, poza faktem, że wszystkie z tych krajów położone są na Dalekim Wschodzie? Z całą pewnością fakt, że w każdym z nich kucharze dużą część narodowych potraw przygotowują, wykorzystując technikę smażenia w ruchu. Ten wyjątkowy sposób przyrządzania jedzenia jest od dawna popularny również w Europie i Stanach. Jeśli i wy chcielibyście spróbować swoich sił w stir-fry, powinniście wyposażyć się w odpowiedniego woka. Jak go wybrać?

Wybieramy wok do kuchni chińskiej. Które cechy są najważniejsze?

Jeśli zastanawiacie się, jak wybrać patelnię wok, spieszymy z wyjaśnieniem. Przede wszystkim uwagę zwróćcie na to, jaki kształt ma dno naczynia oraz jaka jest jego średnica. Jeśli chodzi o ten pierwszy aspekt, do wyboru macie woki z dnem zaokrąglonym oraz płaskim: https://ostry-sklep.pl/woki. Okrągłe cechują się lepszym zbieraniem i rozprowadzaniem ciepła. Zostały jednak stworzone z myślą o tradycyjnych, węglowych piecach i do użytku na płytach gazowych oraz elektrycznych wymagają użycia specjalnego stojaka. Tej wady nie ma wok ze spłaszczonym dnem, który jednak wypada odrobinę gorzej pod względem termiki. 

Co jednak ze średnicą? Ta powinna być zdecydowanie większa niż w przypadku standardowej patelni przystosowanej do sporządzenia takiej samej porcji jedzenia. Dzięki temu jedzenie nie będzie wypadać przy poruszaniu zawartością naczynia za pomocą specjalnej łyżki-łopatki. 

Stal węglowa czy aluminium? Który materiał sprawdzi się najlepiej?

Kolejny ważny aspekt, bez którego nie da się odpowiedzieć na pytanie o to, jak wybrać patelnię wok, to materiał. Tu do wyboru mamy przede wszystkim aluminium i stal węglową. Pierwszy metal jest wprawdzie lekki, ale szybko traci ciepło, co nie zawsze pozwala na wydajne smażenie. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się wok stalowy. Decydując się na naczynie tego typu, nie zapomnijcie jednak, że wymaga ono specjalnego traktowania. Przed pierwszym użyciem wok należy wypalić, a po każdym smażeniu – umyć bez detergentów oraz nasmarować olejem.

Comments are closed.