Najważniejsze informacje o sterylizatorze do noży
Prowadzenie restauracji to naprawdę niezwykle trudne zadanie. Trzeba zadbać nie tylko o jej wystrój, kartę czy też jakość produktów, lecz także o zachowanie odpowiedniej higieny i sterylności poszczególnych narzędzi. Wielu restauratorów kupuje w tym celu specjalne urządzenia, których zadaniem jest ułatwienie wykonywania wielu czynności. Dobrym przykładem takiego urządzenia może być maszyna do sterylizacji noży.
Dlaczego każda restauracja powinna korzystać ze sterylizatora do noży?
Nóż jest niezwykle ważnym narzędziem w każdej kuchni. To właśnie przy jego pomocy przygotowujemy i odpowiednio obrabiamy praktycznie wszystkie produkty spożywcze. Wiedzieć jednak trzeba, że noże wymagają zadbania o szczególną czystość. Wystarczy, że niedokładnie się je umyje, a zaczną się natychmiastowo namnażać na ich powierzchni szkodliwe drobnoustroje.
Z jakiego powodu każda restauracja powinna być wyposażona w sterylizator? Jest to maszyna, do której wkłada się posiadane noże i w ciągu dosłownie kilku chwil wyjmuje się je idealnie czyste i zdezynfekowane. Nawet najdokładniejsze mycie ręczne nie pozwoli uzyskać takiego efektu w tak krótkim czasie.
Jaki typ sterylizatora wybrać?
Od czego powinno się zacząć wybieranie sterylizatora do noży? Podstawą jest oczywiście określenie tego, jaki jego typu chce się zakupić. Na rynku dominują tak naprawdę dwa rozwiązania, czyli sterylizator wodny oraz UV.
Sterylizator opierający swoje działanie na wodzie to sprzęt, który działa podobnie do klasycznej zmywarki — napełnia swoje wnętrze wodą, a następnie podgrzewa ją do ogromnej temperatury. Przeciętne modele podgrzewają wodę do temperatury około 90 stopni Celsjusza. Drugi model, czyli UV, czyści noże na sucho, a to oznacza, że bez udziału wody. Usunięcie drobnoustrojów możliwe jest dzięki lampie ultrafioletowej, której światło je po prostu zabija.
Jakie są wady i zalety obu tych modeli? Dużą zaletą modelu wodnego jest jego niska cena, a także kompaktowe wymiary. Wadą natomiast konieczność stałego podłączenia do bieżącej wody, a także do kanalizacji. Nie da się również ukryć, że sporym utrudnieniem będzie zakaz wkładania do niego noży z drewnianą rączką, która w kontakcie z gorącą wodą ulegnie uszkodzeniu. Jeśli natomiast chodzi o charakterystykę modelu UV, to jest to urządzenie droższe i większe, lecz bardziej uniwersalne — można wkładać do niego każdy typ noża.
Czym powinien charakteryzować się dobry sterylizator?
Istnieje szereg cech, którymi powinny charakteryzować się wysokiej jakości sterylizatory. Warto je znać, aby móc wybrać odpowiednie dla siebie urządzenie.
Przede wszystkim trzeba mieć na uwadze to, aby urządzenie charakteryzowało się dużą odpornością na działanie wody, lecz także kwasów wydzielanych przez warzywa, owoce i mięsa.
Co więcej, stal nierdzewna, z której sterylizator będzie wykonany, nie może być wrażliwa na działanie wysokiej temperatury lub też światła UV. Wykluczone jest odkształcanie się obudowy czy też jej odbarwianie.
Na koniec warto jeszcze mieć na uwadze to, że sterylizator musi być łatwy w czyszczeniu. Oznacza to, że powinien dawać się wygodnie umyć np. przy pomocy wilgotnej ściereczki.