Młody jęczmień – co warto o nim wiedzieć?
Ostatnie lata to czas, w którym rośnie zainteresowanie tak zwanymi superfoods – produktami spożywczymi, które odznaczają się nie tylko naturalnym pochodzeniem, ale również wyjątkowo korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym z takich produktów jest młody jęczmień, warto więc dowiedzieć się nieco więcej na jego temat.
Młody jęczmień – co to takiego?
Jęczmień to roślina, która jest znana nie tylko z wyjątkowych właściwości prozdrowotnych, ale i z tego, że sama nie należy do wymagających. Jej znakiem rozpoznawczym jest wysoka odporność nie tylko na trudne warunki atmosferyczne, ale i to, że doskonale radzi sobie w ubogiej jakościowo glebie. Jest rośliną jednoroczną wysiewaną na wiosnę. O jej najbardziej atrakcyjnych właściwościach można mówić przy tym przede wszystkim wtedy, gdy jest jeszcze zielona – a tym samym wyjątkowo bogata w chlorofil.
Słowa uznania pod adresem młodego jęczmienia przestają być zaskakujące w tym samym momencie, w którym poznajemy jego smak. Tu warto zwrócić uwagę na:
- wysoką zawartość beta karotenu,
- obecność witamin z grupy B, witaminy C i witaminy E,
- obecność cennych minerałów takich, jak cynk, wapń, magnez, a także selen i krzem.
Młody jęczmień jest też zaliczany do roślin bogatych w błonnik, sycących a jednocześnie przynoszących ulgę układowi pokarmowego.
Przegląd zalet młodego jęczmienia
Podawany w postaci sproszkowanej trawy młody jęczmień dostępny na fitorsweet ma zbawienny wpływ nie tylko na ludzkie zdrowie, ale i na urodę. Zwykle sięga się po niego chcąc wyeliminować dysfunkcje ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza gdy problemem jest spowolniony metabolizm. Roślina ma jednak również silne działanie przeciwzapalne, może być więc stosowana tak przy stanach zapalnych stawów i mięśni, jak i wtedy, gdy problemem są infekcje trądzikowe. Młody jęczmień jest też nieoceniony, gdy pojawia się konieczność oczyszczenia organizmu z toksyn.