Makaron Bezglutenowy – co warto o nim wiedzieć?

makaron bezglutenowy

Makaron bezglutenowy jak sama nazwa wskazuje – nie zawiera glutenu. Produkty bezglutenowe pozwalają osobom nie tolerującym glutenu cieszyć się smakiem przykładowo chleba, makaronu, płatków śniadaniowych oraz wszystkim innym co jest stworzone z pszenicy, żyta lub jęczmienia. Makaron bezglutenowy jak każdy inny może być użyty do gotowania spaghetti, łazanek, oraz wszystkich innych potraw których bazą lub dodatkiem jest makaron. Makaron taki produkowany jest z różnych rodzajów mąki, takich jak mąka kukurydziana czy ziemniaczana.

Czy makaron bezglutenowy jest zdrowszy od zwykłego?

Produkty bezglutenowe mogą być stosowane nie tylko przez osoby nie tolerujące glutenu, produkty bezglutenowe na pewno nie zaszkodzą, natomiast nie są szczególnie zdrowsze od produktów zawierających gluten. Dzięki Kodeksowi Żywieniowemu produkty bezglutenowe muszą mieć podobne ilości składników odżywczych i witamin w porównaniu do produktów tradycyjnych, zawierających gluten. Podsumowując, makaron bezglutenowy posiada porównywalne wartości zdrowotne do tradycyjnego makaronu, nie jest więc znacznie zdrowszy lub niezdrowszy od „zwykłego” makaronu.

Makaron bezglutenowy – czy warto?

No dobrze, wiemy już czym jest makaron bezglutenowy, z czego powstaje, ale czy warto go jeść? Z całą pewnością tak, szczególnie powinny spróbować go osoby nie tolerujące glutenu, ponieważ makaron, nawet bezglutenowy to źródło wielu istotnych dla naszego organizmu substancji odżywczych, takich jak całkiem spora ilość białka, czy też błonnika – zależnie od mąki użytej w produkcji makaronu. Spróbować go powinny również osoby tolerujące gluten, chociażby po to, żeby poznać nowe smaki, których dotychczas się nie próbowało, bo mimo, że makaron bezglutenowy nie różni się znacznie smakiem od tradycyjnych makaronów, tak różnica może być czasami zauważalna. A być może makaron taki posmakuje bardziej niż tradycyjne makarony produkowane z mąki pszennej.

Comments are closed.