Kocioł warzelny – czym jest i do czego służy?

Kocioł warzelny - czym jest i do czego służy

W gastronomii bardzo często wykorzystuje się urządzenia usprawniające i ułatwiające przygotowywanie składników oraz dań. Jednym z nich jest kocioł warzelny, który idealnie sprawdza się w tej roli. Zanim jednak podejmie się decyzję o jego zakupie, warto dowiedzieć się konkretnych informacji na jego temat – czym jest i do czego służy, a także, o czym należy pamiętać przed zdecydowaniem się na niego?

Co to jest kocioł warzelny?

Kocioł warzelny jest to urządzenie stosowane w przemyśle gastronomicznym i garmażeryjnym, które służy do przygotowywania i podgrzewania potraw płynnych, a także do produkcji mięs i wędlin. Większość tych kotłów składa się z komory warzelnej, izolacji i sterowników do kontroli temperatury, a dzięki stosowaniu nowoczesnych technologii urządzenie zapewnia równomierne podgrzewanie, co zapobiega przypalaniu dania.

Kocioł warzelny – rodzaje

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego marzyłby o tym, by jego goście byli zadowoleni z jakości potraw. Ich smak składa się jednak na wiele czynników, a jednym z nich jest wybranie odpowiedniego rodzaju kotła warzelnego. Dzielą się one ze względu na typ zasilania, taki jak:

  • kocioł warzelny parowy – jest on najbardziej popularny w wyposażeniu gastronomicznym, zasilany parą technologiczną, do której wytworzenia dochodzi w specjalnej komorze i w dalszym etapie przenosi się do miejsca docelowego, tzw. przestrzeni grzejnej.
  • kocioł warzelny elektryczny – wiąże się on z niższymi kosztami zakupu, lecz jest droższy w przypadku eksploatacji. Wymaga stałych dostaw prądu, więc istotną kwestią jest posiadanie sprawnej instalacji elektrycznej. 
  • kocioł warzelny gazowy – najdroższy do kupna w porównaniu z pozostałymi kotłami, lecz jego koszty eksploatacji są dużo niższe, tak samo jak opłaty za gaz. Chcąc korzystać z kotła gazowego, warto zadbać o sprawny system wentylacyjny, który umożliwi odprowadzenie spalin.
kocioł warzelny do przygotowania dużej ilości jedzenia

O czym pamiętać przy wyborze?

Przed zakupem kociołka warzelnego dobrze jest zastanowić się, jak często oraz dla jakiej liczby gości będzie on wykorzystywany do przygotowywania posiłków, by zdecydować się na odpowiedni rodzaj kotła, jego materiał i konkretne właściwości. W końcu do najważniejszych wartości kociołka warzelnego należy jego jakość i funkcjonalność.

Przypalaniu potraw zapobiega regulator temperatury kotła oraz system grzania pośredniego, natomiast bezpieczeństwo w użytkowaniu zapewniają systemy izolacyjne i wyprofilowane rękojeści, które chronią przed poparzeniem. Istotny jest także materiał kociołka warzelnego – najlepiej by był ze stali nierdzewnej, ponieważ dzięki temu w wyniku długotrwałego kontaktu z wodą nie dojdzie do korozji i urządzenie posłuży w kuchni przez długi czas.

Comments are closed.