Kilka faktów o zaletach mąki amarantusowej
Mąka amarantusowa jest bezglutenowa, dzięki czemu może znacznie zwiększyć wartość odżywczą przepisów bezglutenowych – co jest niezwykle ważne dla osób z nietolerancją glutenu.
Zalety stosowania mąki amarantusowej
- Mąka amarantowa zawiera dobroczynny aminokwas lizynę. Zasadniczo zboża zawierają niewielkie ilości lizyny, ale nie amarantusa. Dzięki wysokiej zawartości tego ważnego aminokwasu staje się źródłem pełnowartościowego białka.
- Amarantus zawiera około 13% białka, czyli 26 gramów na porcję, czyli znacznie więcej niż inne zboża. Dla porównania biały ryż długoziarnisty zawiera tylko 13 gramów białka.
- Mąka jest źródłem niezbędnych minerałów i witamin: wapnia, magnezu, sodu, fosforu i żelaza. Jedna filiżanka nieprzetworzonego amarantusa zawiera 31% RDI dla wapnia, 14% witaminy C i aż 82% żelaza.
- Mąka amarantowa jest dobra dla serca: badania pokazują, że może obniżyć poziom cholesterolu.
- Amarant to świetna opcja na śniadanie PP, ponieważ dostarcza dużo energii na cały dzień. Możesz zrobić owsiankę z ziaren lub – wypieki z mąki amarantusowej.
- Doskonałe źródło błonnika, mąka amarantusowa stosowana jest w profilaktyce i leczeniu zaparć oraz oczyszczaniu jelit i całego organizmu.
Możliwe skutki uboczne mąki amarantusowej
Mąka amarantusowa (znajdziesz ją pod linkiem: https://fitorsweet.pl/produkty-zbozowe/maki-i-skrobie/maka-amarantusowa) odnosi się do produktów o wysokiej zawartości lizyny. Kiedy padają pytania o zawartość lizyny w produktach spożywczych, to właśnie amarantus przychodzi na myśl jako produkt bogaty w lizynę.
Niektóre osoby, zwłaszcza małe dzieci, mogą być wrażliwe na lizynę (zwaną również „króllową białek”). Może to powodować biegunkę lub dyskomfort w żołądku. Powodem jest to, że lizyna zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania wapnia, co przekłada się na nadmiar wolnego wapnia, którego organizm nie jest w stanie całkowicie wchłonąć. Aby tego uniknąć, należy po prostu unikać jednoczesnego przyjmowania wapnia i lizyny.