Jaki wybrać gastronomiczny piec do pizzy?

pieczenie pizzy

Urządzając własną pizzerię, trzeba ją koniecznie wyposażyć w wysokiej jakości oraz bezawaryjny sprzęt. Najważniejszym elementem jest bez wątpienia gastronomiczny piec do pizzy. Jaki wybrać, aby przyrządzane ciasto zaskoczyło swym wyjątkowym smakiem każdego gościa ?

Czym charakteryzują się piece gazowe do pizzy?

Dziś profesjonalne piece do pizzy są powszechnie dostępne na rynku. Poszczególne modele różnią się pomiędzy sobą między innymi sposobem zasilania.

W wielu sklepach nie brakuje pieców do pizzy gazowych, które zazwyczaj są nieco droższe od modeli elektronicznych. Co prawda zakup takiego pieca wiąże się z dość dużym wydatkiem, ale już po kilku miesiącach użytkowania można zauważyć, że gazowe modele są znacznie tańsze w eksploatacji.

Piece gazowe do pizzy charakteryzują się tym, że pieką ciasto bardzo dobrze oraz są bardzo wytrzymałe. Potrafią one służyć niezawodnie przez szereg długich lat nawet wówczas, gdy w pizzerii jest bardzo duży ruch i piec jest mocno eksploatowany.

Czym charakteryzują się elektryczne piece do pizzy?

Nie w każdej pizzerii możliwe jest zainstalowanie pieca gazowego. Dla takich lokali doskonałą alternatywą są piece zasilane elektrycznie. Do zalet tych urządzeń można zaliczyć stosunkowo niską cenę oraz możliwość rozbudowy.

Dla początkujących właścicieli pizzerii, którzy nie są w stanie określić jak duży będzie ruch polecane są przede wszystkim mniejsze piece elektryczne, które później w razie potrzeby będzie można stopniowo rozbudowywać. 

Piece opalane drewnem a wyjątkowy smak pizzy

Piec opalany drewnem to swe swoisty powrót do korzeni. Z takich urządzeń korzystano powszechnie, zanim pojawiły się elektryczne modele. Po raz pierwszy piece opalane drewnem były używane we Włoszech w Neapolu.

Dziś taki piec jest prawdziwą perełką każdej profesjonalnej pizzerii, której zależy na podawaniu wyśmienitej pizzy. Przyrządzona na takim sprzęcie pizza zawsze jest aromatyczna, chrupiąca oraz smakuje wyjątkowo.

Obecnie wybór sprzętu służącego do wypieku pizzy jest przeogromny, zatem każdy właściciel pizzerii może wybrać taki sprzęt, który uzna za najbardziej odpowiedni

Comments are closed.