Jaki kocioł warzelny wybrać?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kotłów warzelnych, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie odpowiedni model. Niezależnie od tego, na jakie urządzenie padnie wybór, w każdym przypadku można liczyć na spore możliwości.

Kocioł warzelny – dostępność rodzajów

Kotły warzelne od Gastropuls.pl różnią się miedzy sobą typem zasilania. Może ono być:

• parowe,
• gazowe,
• elektryczne.

W przypadku kotłów parowych mamy do czynienia z ogrzewaniem ich przy pomocy pary technologicznej. Powstaje ona w specjalnej komorze, po czym kieruje się do wyznaczonego miejsca docelowego, trafiając na koniec do przestrzeni grzejnej. Modele parowe cieszą się największą popularnością. Są powszechnie stosowane zarówno w przemyśle gastronomicznym, jak i garmażeryjnym. Kolejną opcją jest kocioł gazowy, który pozwala zredukować koszty eksploatacyjne, ale niestety nie te początkowe.

Jest to najdroższy z dostępnych typów kotłów gastronomicznych. Gaz jest paliwem relatywnie niedrogim, dlatego pomimo większych kosztów inwestycyjnych można odnotować oszczędności przy długotrwałym stosowaniu. Bardzo ważne jest w przypadku kotłów gazowych to, aby pomieszczenie było wyposażone w efektywny system wentylacji. Odpowiednia instalacja jest niezbędna do prawidłowego odprowadzania spalin. Ze względu na produkcję zanieczyszczeń nie można nazwać tego urządzenia ekologicznym. Stosunkowo niedrogie w są kotły elektryczne, ale ich eksploatacja jest droższa. Wymagają sprawnie działającej instalacji elektrycznej, która będzie należycie działała przy dużym poborze mocy.

Comments are closed.