Jaką kostkarkę do lodu wybrać do małego lokalu gastronomicznego?

Lód można przygotowywać w specjalnych foremkach lub woreczkach umieszczanych w zamrażarkach. Do lokalu gastronomicznego lepszym wyborem będzie jednak gastronomiczna kostkarka do lodu, która pozwala na łatwe i szybkie uzyskanie kostek lodu w dużej ilości.

Kostkarki pomocne także w mniejszych lokalach
Urządzenia do produkcji lodu w kostkach sprawdzają się nie tylko w dużej gastronomii. Będą także bardzo pomocne w mniejszych lokalach, gdzie zapotrzebowanie na lód nie jest tak duże, lecz również warto mieć go pod ręką.

Z użyciem kostkarki do lodu można przygotowywać od kilku do nawet kilkuset kg lodu na dobę. Sprzęt ten produkuje go w paru kształtach – standardowych kostek, ale również lodu typu gourmet z pustym środkiem.

Jak wybrać odpowiednie urządzenie?
Aktualnie w sprzedaży można znaleźć różne kostkarki przeznaczone do produkcji lodu. Co sprawdzi się dla mniejszego baru czy restauracji?

Pod uwagę warto wziąć poniższe kwestie:
– zapotrzebowanie na lód w lokalu – w momencie najbardziej intensywnego ruchu,
– wydajność urządzenia – podawana w kg na dobę,
– wielkość zasobnika na wyprodukowany lód,
– sposób obsługi – dolewanie wody ręcznie, podłączenie do sieci – w mniejszych lokalach najczęściej stosuje się kostkarki niewymagające przyłączy wodno-kanalizacyjnych,
– kształt i wymiary produkowanego lodu,
– pojemność zbiornika na wodę – dotyczy urządzeń, do których wodę dolewa się ręcznie.

Przeznaczona do mniejszego lokalu kostkarka gastronomiczna to wydatek rzędu około 500-1000 złotych w zależności od wybranego modelu.

Comments are closed.