Jak sprawić, aby spożywany przez nas cukier był zdrowy?

Dla nikogo nie jest informacją nieznaną, że zwykły cukier z buraka cukrowego nie należy do najbardziej zalecanych produktów oraz, że nadużywanie go jest bardzo niezdrowe. Cieszy się on jednak ogromną popularnością ze względu na swój atrakcyjny smak. A gdyby tak zastąpić zwykły cukier zdrowszym odpowiednikiem?

Cukier kokosowy

zdrowy cukier

zdrowy cukier pochodzi z oferty sklepu FitOrSweet

Ten rodzaj cukru otrzymuje się z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Poza węglowodanymi zawiera także wartości odżywcze, takie jak:

  • Potas
  • Magnez
  • Żelazo
  • Cynk
  • Witaminy B1, B2, B3 oraz B6

Co zaskakujące, ten właśnie cukier ma właściwości utrzymujące prawidłowy poziom cukru we krwi. Posiada również niższy indeks glikemiczny niż cukier z buraka cukrowego. Jest więc idealnym zamiennikiem dla diabetyków. Jednak trzeba pamiętać, że dalej jest to cukier i trzeba znać w nim umiar. Mimo to, spokojnie można określić go jako zdrowy cukier. Sklepy posiadają w swojej ofercie cukier kokosowy bio w aż trzech różnych rozmiarach.

Cukier trzcinowy

Ten zdrowy cukier pozyskiwany jest z trzciny cukrowej. Zawiera on melasę, która jest źródłem żelaza, selenu, miedzi oraz wapnia. Wszystkie te składniki są bardzo zdrowe dla kości. Cukier trzcinowy zawiera również takie wartości odżywcze jak magnez oraz potas, których brakuje zwykłemu, białemu cukrowi. W sklepach jest bardzo szeroki wybór cukrów trzcinowych. Oferta zawiera cukry smakowe, bezglutenowe, drobno mielone bądź w kostkach. Znaleźć tam można zarówno jaśniejsze jak i ciemniejsze odcienie cukru trzcinowego.

Cukier z agawy

Pozyskuje się go odwadniając nektar z agawy. Jest on bardzo słodki, dzięki czemu można używać go znacznie mniej niż zwykłego cukru. Ma też niższy indeks glikemiczny. Pomimo tego nie jest on zalecany diabetykom oraz osobom na diecie, gdyż zawiera skoncentrowaną fruktozę. Może być jednak dobrym, okazjonalnym zamiennikiem w celu sprawienia, by deser zawierał mniej cukru nie tracąc przy tym na słodyczy w smaku.

Comments are closed.