Grill kontaktowy – lepszy niż ruszt, nawet w małej gastronomii

grill kontaktowy

Grill kontaktowy to urządzenie, które składa się z dwóch podgrzewanych płyt, których powierzchnia jest regulowana z góry. Płyty są dociskane do siebie i bardzo szybko podgrzewają jedzenie. Ta metoda gotowania jest używana głównie do małych kawałków żywności, takich jak kanapki, ale także do większych, takich jak mięso i ryby.

Dlaczego warto wybrać grill kontaktowy?

grill kontaktowyGrill kontaktowy to rodzaj grilla, który podgrzewa obie strony żywności. Często posiada on ryflowanie, które nadają potrawom charakterystyczny wygląd grillowania, a jego działanie polega na jednoczesnym przyrządzaniu potraw z góry i z dołu. Grille kontaktowe mogą być używane do gotowania szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym mięsa i warzyw.

Zalety grilla kontaktowego:

  • Grille kontaktowe mogą być używane do przyrządzania prawie każdej potrawy. Kanapki z serem z grilla, tosty, kiełbaski, steki, a nawet panini są przygotowywane przy użyciu tego typu grilla.
  • Grille kontaktowe to kompaktowe gadżety, które zajmują niewiele miejsca w kuchni. Są łatwe w czyszczeniu i przechowywaniu.
  • Potrawy przyrządzane na grillu kontaktowym mają niepowtarzalny smak dzięki pysznemu grillowemu aromatowi.

Aby użyć grilla kontaktowego, wystarczy umieścić mięso lub warzywa pomiędzy dwoma płytami i zamknąć pokrywę. Nie musisz przewracać jedzenia, jeśli używasz grilla kontaktowego, ponieważ gotuje obie strony jednocześnie. Ten rodzaj grilla wymaga mniej czasu niż inne urządzenia dzięki tej funkcji.

Dobry grill kontaktowy znaleźć można nawet w internecie, w sklepie Technica wybór jest zaskakująco duży.

Lepszy niż ruszt i patelnia

Grill kontaktowy ma zalety w porównaniu ze zwykłą patelnią elektryczną lub rusztem: Górne i dolne elementy grzewcze służą do jednoczesnego gotowania obu stron potrawy, eliminując konieczność jej przewracania

Ponieważ zamyka się, może być używany do gotowania dużych kawałków mięsa (np. kotleta schabowego) lub kanapek, hamburgerów itp. Idealnie nadaje się do restauracji szybkiej obsługi, gdzie liczy się szybkość.

Gotowane potrawy można mocno docisnąć do siebie, aby zminimalizować wymaganą przestrzeń. Dzięki kształtowi płyt grzejnych nawet na małej maszynie można upiec trzy hamburgery obok siebie

Comments are closed.