Dobre garnki – czyli jakie?

Wybierając garnki do kuchni powinniśmy kierować się nie tylko ich wyglądem. To ważne by naczynia pasowały do wystroju kuchni, ale dużo ważniejsze jest to by były bezpieczne i wygodne w użyciu. Na rynku dostępne są garnki ceramiczne, emaliowane,  ze stali nierdzewnej i wiele innych. Tylko, które z nich są najlepsze?

Bezpieczne garnki, czyli jakie?

Za niebezpieczne dla zdrowia uważa się garnki z plastiku i aluminium. Te pierwsze wykorzystywane są zwykle w kuchenkach mikrofalowych. Trzeba jednak pamiętać, że w plastikowych naczyniach nie należy podgrzewać potraw, bo mogą one wydzielać niebezpieczne dla zdrowia ksenoestrogeny i bisfenol A.

Nie zaleca się także gotowania w garnkach z aluminium, bo może ono przedostawać się do jedzenia, a spożywanie aluminium prowadzi do demencji a nawet Alzheimera. Wyjątkiem są naczynia pokryte specjalną, ochronną powłoką, jak np. garnki ceramiczne – przejrzyj przykłady modelów.

Jaki powinien być dobry garnek?

Dobry garnek powinien być przede wszystkim bezpieczny dla naszego zdrowia. Ważne jest też by był ciężki, to oznacza, że będzie miał odpowiednio grube dno, które dobrze rozprowadza ciepło podczas gotowania. Takie garnki też dobrze utrzymują ciepło przez co są ekonomiczne.

Wybierając garnek należy zwrócić uwagę na solidność wykonania, ale i funkcjonalność. Dlatego warto m.in. sprawdzić, czy uchwyty zostały wykonane z nie nagrzewającego się materiału. Jeżeli lubimy dusić lub przygotowywać dania jednogarnkowe warto zaopatrzyć się w garnki żeliwne, które długo utrzymują ciepło lub garnki ceramiczne z nieprzywierającą powłoką.