Dlaczego warto jeść płatki czekoladowe?

płatki czekoladowe

Przez przyjęte lata temu myślenie, stało się tak, że słysząc czekolada, każdemu na myśl przychodzą setki kalorii w formie niezdrowego jedzenia, które powoduje dużo szkód i niewiele pożytku. Jak się jednak okazuje, istnieją wyjątki od tej reguły, np. płatki czekoladowe, które są skutecznym sposobem na zapewnienie sobie codziennej dawki witamin, a jednocześnie zaspokojenia potrzeby spożycia czegoś słodkiego i smacznego. Oto powody, dla których nie warto rezygnować z płatków czekoladowych w swojej kuchni.

Płatki czekoladowe są zdrowe. To fakt!

płatki czekoladowe

Badania jasno wskazują, że produkty, takie jak płatki czekoladowe mogą mieć ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Do tych, na których najbardziej zależy dzieciom i dorosłym, zalicza się węglowodany, magnez, białko, żelazo, potas, ale też cynk, miedź, flawonoidy czy błonnik. Ponadto, dobrej jakości płatki czekoladowe to także źródło kwasów omega-6 ora witamin z grupy A, B i E.

Jedną z substancji, która jeszcze szczególnie ważna są wspomniane flawonoidy. Przeciwutleniacze te spowalniają procesy starzenia i likwidują stany zapalne, zapobiegając nowotworom czy chorobom serca. Obniżają też poziom „złego” cholesterolu! 

Jeśli możesz, wybierz płatki czekoladowe w wersji bio!

Sklepy, które cieszą się dużą popularnością i zaufaniem wśród klientów, bardzo często oferują rozwiązania bio. Co to oznacza? Płatki czekoladowe bio:

  • są lepszą opcją dla środowiska, wybierając je, nie przyczyniasz się do niszczenia planety;
  • wytwarzane są z owsa uprawianego bez wykorzystywania sztucznych nawozów oraz oprysków, dzięki czemu są zdrowszą opcją;
  • są w mniejszym stopniu przetworzone, mają więc więcej wartości odżywczych i błonnika!

Płatki czekoladowe są smaczne!

Na koniec nie można o wspomnieć o tym, że płatki czekoladowe są po prostu smaczne! Osoby, które mają problem z zachowaniem umiaru podczas jedzenia słodyczy, czy takie, które zrezygnowały ze słodkości, ale chcą zapewnić sobie smaczny posiłek, który będzie jednocześnie zdrowy – powinny wziąć pod uwagę to rozwiązanie. To dowód na to, że smak może iść w parze z dobrym składem!

Comments are closed.