Czym wyróżniają się żeliwne i stalowe patelnie do naleśników?
Producenci oferują bardzo wiele rodzajów patelni do smażenia naleśników, dlatego też wiele osób może mieć duży problem, aby wybrać najlepsze naczynia. Od wielu lat w polskich kuchniach wykorzystywane są przede wszystkim żeliwne i stalowe patelnie, które wbrew pozorom znacząco różnią się między sobą.
Żeliwne patelnie do smażenia naleśników – co trzeba wiedzieć?
Żeliwna patelnia do naleśników to nic innego jak popularne patelnie cygańskie, które wykorzystywane są nie tylko w domowych kuchniach, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Największym atutem żeliwnych naczyń jest oczywiście ich długowieczność. Żeliwo jak powszechnie wiadomo jest bardzo wytrzymałym materiałem, który doskonale przewodzi ciepło. Patelnie żeliwne równomiernie rozprowadzają ciepło i na długo zachowują temperaturę przygotowywanych dań. Żeliwna patelnia do naleśników jak łatwo się domyślić w całości wykonana jest z naturalnych materiałów, dlatego też w swoim składzie nie zawierają żadnych substancji chemicznych. Dla wielu osób wadą może okazać się ciężka waga, a dokładniej mówiąc niekomfortowe operowanie patelnią w kuchni. Warto jednak wspomnieć także o tym, że ciężkie patelnie do naleśników dość stabilnie stoją na kuchence. Nie można zapominać także o tym, że patelnie żeliwne wymagają sezonowania przed pierwszym użyciem.
Moda na stalowe patelnie do naleśników na indukcję
Producenci produkują patelnie do naleśników także ze stali węglowej. Jest to wysokiej jakości stal, która wyróżnia się niesamowitą wytrzymałością i odpornością na zarysowania. Wbrew pozorom smażone naleśniki nie przywierają do powierzchni, ale zaleca się dodanie niewielkiej ilości tłuszczu. Stalowa patelnia co prawda dość wolno się nagrzewa, ale za to na długo zachowuje temperaturę. Stalowe patelnie są tylko nieco cięższe niż patelnie teflonowe i ceramiczne. Przed pierwszym użyciem także niezbędne jest sezonowanie. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że stalowe patelnie z biegiem czasu zyskują znacznie lepsze właściwości „non-stick”.
Nowoczesne patelnie z powłokami mineralnymi
Na półkach sklepowych coraz częściej spotkać można patelnie z powłokami mineralnymi. Patelnie tego typu są bardzo trwałe i wyróżniają się idealnie gładką powierzchnią. Na specjalnej powłoce mineralnej bez problemu można smażyć naleśniki po dodaniu niewielkiej ilości tłuszczu. Mineralne patelnie są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, dlatego też doskonale sprawdza się przy częstym smażeniu. Godne uwagi są patelnie, które korpus mają wykonane z aluminium.