Czy kasza orkiszowa jest zdrowa? – poznaj właściwości kaszy orkiszowej

kasza orkiszowa

Orkisz z pewnością nie jest aż tak popularnym zbożem jak żyto czy jęczmień. Posiada on jednak wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki którym śmiało może gościć na naszych stołach. Jakie korzyści wynikają ze spożywania kaszy orkiszowej?

Czy kasza orkiszowa jest zdrowa?

Kasza orkiszowa jest bogatym źródłem zdrowych węglowodanów. Dostarcza duże ilości błonnika, który ma nieoceniony wpływ na trawnie oraz szybki metabolizm. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do obniżania tzw. „złego cholesterolu” LDL. Zawiera niski indeks glikemiczny, o wiele niższy niż kasza jęczmienna, ryż czy kasza gryczana, dlatego może być doskonałym źródłem węglowodanów złożonych na diecie redukcyjnej. 

kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa – właściwości

Kasza orkiszowa posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim poprzez obniżanie cholesterolu LDL, chroni przed rozwojem miażdżycy. Ponadto reguluje pracę jelit oraz przemianę materii. Dzięki zawartości niacyny, regularne spożywanie produktów orkiszowych korzystnie wpływa także na działanie układu hormonalnego. Kasza orkiszowa wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu usprawnia pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację. 

Kasza orkiszowa – witaminy i wartości odżywcze

Kasz orkiszowa jest bogatym źródłem witamin, m.in.:

  • witaminy A
  • witaminy D
  • witamin z grupy B
  • witaminy PP (niacyna)
  • witaminy E

Ponadto zawiera także liczne substancje odżywcze i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • potas
  • magnez
  • cynk
  • żelazo 
  • fosfor

Kasz orkiszowa posiada zatem wiele prozdrowotnych właściwości. Ponadto dostarcza sporej dawki witamin i składników odżywczych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. 

Comments are closed.