Czas na sałatkę gyros

Sięgnięcie po przepis na sałatkę gyros (tu przykład: https://www.mniammniam.com/salatka-gyros) będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli chcemy zjeść coś naprawdę smacznego, a nie mamy zbyt dużej ilości czasu ani też nie uśmiecha nam się kucharzenie i przyrządzanie jakiś wieloetapowych dań. Wystarczy nam praktycznie kilka składników do przygotowania wyśmienitej potrawy, jaką jest gyros. Na sam widok i zapach cieknie wręcz ślinka. Jak zatem przygotować taką smakowitą potrawę, która zachwyci wszystkich domowników?

Jeśli nie przychodzi nam do głowy żaden pomysł na szybkie i smaczne danie, to jak najbardziej warto skorzystać z przepisu na sałatkę gyros. Jest to uniwersalna potrawa, która sprawdzi się niemalże na każdą okazję. Można ją jeść zarówno na obiad, jak i na kolację czy też nawet zabrać ją ze sobą do pracy w pojemniku. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki. Czego będziemy zatem potrzebować do przygotowania wyśmienitego gyrosu?

Składniki na sałatkę gyros: trzy piersi z kurczaka, puszka kukurydzy, cztery cebule, słoik ogórków konserwowych, kapusta pekińska, przyprawa gyros, majonez i ketchup.

zdjęcie sałatki gyros

Wykonanie: pierwszym krokiem jest oczywiście dokładnie umycie mięsa i pokrojenie filetów na małe kawałki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mięsa z przyprawami, po czym odstawienie go do lodówki do przegryzienia się smaków. Następnego dnia możemy podsmażyć nasze mięso. Potem przechodzimy do odcedzenia ogórków i kukurydzy, a dalej do pokrojenia wszystkich warzyw w drobną kostkę. Gyros przyrządzamy w dużej misce, układając warstwami. Pierwszą warstwą jest nasz kurczak, a następnie cebula wymieszana z kukurydzą. Potem dajemy ketchup, ogórki i majonez. Tak naprawdę to możemy warstwy z poszczególnych składników ułożyć w dowolnej kolejności. Zasada jest jednak taka, aby na samym dole znalazł się kurczak, a na wierzchu gyros została umieszczona kapusta. Całość oczywiście doprawimy do smaku pieprzem i solą – najlepsze będą te świeżo zmielone w miarę możliwości, gdyż będą bardziej aromatyczne i będą miały bardziej wyrazisty smak.

Comments are closed.