Ciekawe sztućce

Obecnie trudno jest już sobie wyobrazić stół bez sztućców. Łyżki, noże czy widelce zna każdy. Jednak czasem pojawiają się także i mniej typowe sztućce, przede wszystkim w restauracjach. Wykorzystywane są one do dań, z którymi trudno jest sobie poradzić przy pomocy klasycznego widelca i noża.

Sztućce do ryb

Niewiele osób wie, że do ryb przeznaczone są sztućce składające się z małego widelczyka oraz noża pozbawionego ostrza, który przypomina nieco łopatkę. Dzięki niemu można oddzielić ości od mięsa jednocześnie ich nie przecinając. Taki komplet serwuje się kiedy ryba podawana jest w całości. W przypadku filetów sprawdzają się równie dobrze klasyczne sztućce.

Sztućce do owoców morza

W tym przypadku zjedzenie posiłku wcale nie jest takie łatwe, przynajmniej dla laików w tej dziedzinie. Często owoce morza serwowane są w pancerzach czy skorupkach. Do homara przeznaczone są więc specjalne szczypce do rozłupywania pancerze, a do ostryg widelce przypominające łyżkę z ząbkami.

Stek i sałata

Co ciekawe, wykorzystanie specjalnych sztućców wymagane jest również do steku. Są to widelec oraz nóż z ostrymi ząbkami. Wykonuje się je ze stali szlachetnej. Zakończone są drewnem dzięki czemu prezentują się elegancko. Również specjalny komplet podawany jest razem z sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *